Označevanje alergenov v živilih
Označevanje alergenov v živilih
Na osnovi Uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS, št. 6/14) OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani in enote vrtca Dol in Dolsko obveščajo javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki jih uporabljamo v šoli in vrtcu.
Nekatere jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost.(Sestavine, ki lahko povzročajo alergijo ali preobčutljivost so napisane v Prilogi II omenjene Uredbe.)
I. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
- glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo;
- maltodekstrinov na osnovi pšenice ;
- glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
- žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
II. raki in proizvodi iz njih;
III. jajca in proizvodi iz njih;
IV. ribe in proizvodi iz njih, razen:
- ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
- ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
V. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
VI. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
- popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ;
- naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa- tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
- rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
- rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
VII. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
- sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
- laktitola;
VIII. oreški, in sicer:
- mandlji (Amygdalus communis L.),
- lešniki (Corylus avellana),
- orehi (Juglans regia),
- indijski oreščki (Anacardium occidentale),
- ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
- brazilski oreščki (Bertholletia excelsa),
- pistacija (Pistacia vera),
- makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter
- proizvodi iz njih,
- razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
IX. listna zelena in proizvodi iz nje;
X. gorčično seme in proizvodi iz njega;
XI. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
XII. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
XIII. volčji bob in proizvodi iz njega;
XIV. mehkužci in proizvodi iz njih.
Seznam jedi, ki jih ponujamo v okviru naše redne prehrane in vsebujejo alergene, je dostopen na oglasnih deskah v predprostorih glavnih vhodov v šolo in vrtec.
Dietni obroki za otroke se pripravljajo ločeno na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili vrtca. Otrokom z alergijami oz. preobčutljivostmi pripravljamo obroke z ustrezno zamenjavo jedi, ki ne vsebujejo alergenov.
Organizatorka prehrane:
Mojca Tkalec Zoran