Označevanje alergenov v živilih

Označevanje alergenov v živilih

Na osnovi Uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS, št. 6/14) OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani in enote vrtca Dol in Dolsko obveščajo javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki jih uporabljamo v šoli in vrtcu.

Nekatere jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost.(Sestavine, ki lahko povzročajo alergijo ali preobčutljivost so napisane v Prilogi II omenjene Uredbe.)

I. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

  1. glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo;
  2. maltodekstrinov na osnovi pšenice ;
  3. glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
  4. žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

II. raki in proizvodi iz njih;

III. jajca in proizvodi iz njih;

IV. ribe in proizvodi iz njih, razen:

  • ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
  • ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

V. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

VI. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

  • popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ;
  • naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa- tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
  • rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
  • rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

VII. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

  • sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  • laktitola;

VIII. oreški, in sicer:

  • mandlji (Amygdalus communis L.),
  • lešniki (Corylus avellana),
  • orehi (Juglans regia),
  • indijski oreščki (Anacardium occidentale),
  • ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
  • brazilski oreščki (Bertholletia excelsa),
  • pistacija (Pistacia vera),
  • makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter
  • proizvodi iz njih,
  • razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

IX. listna zelena in proizvodi iz nje;

X. gorčično seme in proizvodi iz njega;

XI. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

XII. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

XIII. volčji bob in proizvodi iz njega;

XIV. mehkužci in proizvodi iz njih.

 

Seznam jedi, ki jih ponujamo v okviru naše redne prehrane in vsebujejo alergene, je dostopen na oglasnih deskah v predprostorih glavnih vhodov v šolo in vrtec.

Dietni obroki za otroke se pripravljajo ločeno na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili vrtca. Otrokom z alergijami oz. preobčutljivostmi pripravljamo obroke z ustrezno zamenjavo jedi, ki ne vsebujejo alergenov.

Organizatorka prehrane:

Mojca Tkalec Zoran

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost