»Kruh za zajtrk – super dan!«
V vrtcu pri OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani vsako leto, tretji petek v mesecu novembru, obeležimo DAN SLOVENSKE HRANE s projektom TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Tako kot že vsa prejšnja leta, je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Vsa živila so lokalna in pretežno ekološka.
Izvedli smo ga 17. novembra 2023. Pri zajtrku so se nam pridružili tudi starši.
Zakaj zajtrkujemo:
- Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga.
- Z zajtrkom si zagotovimo dovolj energije za igro, za razmišljanje in uspešno delo.
- Zajtrk predstavlja približno 25 % celodnevnega energijskega vnosa.
- Opuščanje zajtrka se povezuje tudi z večjo možnostjo razvoja debelosti, nastanka bolezni…
Kako naj bo pripravljen:
Pripravljen iz zdravih lokalnih živil – zdrava živila uspevajo na čistem zraku, zdravih tleh, iz najboljših semen. Pobrana morajo biti z vso pazljivostjo in spoštovanjem, ter pravilno skladiščena.
Pravilno sestavljen:
- pretežno sestavljen iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaše …),
- v kombinaciji z beljakovinskim živilom (mlečni izdelki, pusti mesni izdelek…),
- z dodatkom oreškov, zelenjave ali sadja.
Nekaj predlogov za pripravo slovenskih jedi je v knjižici: Recepti z okusi Slovenije
(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)